HomeDossiersExportcontrole

Dossier: Exportcontrole & sancties

Let op: opent in een nieuw venster E-mailadres

exportcontrole 100Wilt u militaire goederen of dual-use goederen uitvoeren, dan moet u aan strenge eisen voldoen. Ook voor sanctielanden gelden strenge beperkingen. Door de politieke bewegingen in de wereld veranderen de regels voortdurend.

 

 

Artikelen

4 september 2015 - Dennis Heijnen

uitvoervergunningen Rusland: inkijkje in de lobby

Sancties zijn altijd vervelend voor de handel. Nog vevelender is het als uw goederen wel geleverd mogen worden, maar doordat u te lang moet wachten op een exportvergunning de order naar een concurrent gaat. Wat hebben EVO en Fenedex gedaan aan dit probleem?

Lees meer...

10 februari 2015 - Roland Notermans

Compliance: Goed zakendoen

Wanneer wordt een beleefd geschenk gezien als omkoping? Wanneer bent u verantwoordelijk voor het wangedrag van uw agent? Wanneer maakt u zich zorgen over exportvergunningen?

Lees meer...

13 november 2014 - Heleen over de Linden

Demontage van de wereldeconomie

Onlangs hield Medvedev tijdens het International Investment Forum in Sochi een verhelderende toespraak over de Russische visie op de sanctiemaatregelen en de ontwikkeling van zijn land. De eenvoudige boodschap: wat Rusland betreft ligt de toekomst in het Oosten.

Lees meer...

25 mei 2014 - Gert Demmink

Exportvergunningen #5: Afwegingen door CDIU en de Minister

Dit is het vijfde en laatste artikel in een serie over het aanvragen van exportvergunningen voor strategische goederen. In dit artikel ga ik in op het beleidsmatige afwegingskader van het CDIU en de Minister bij het afgeven of weigeren van exportvergunningen.

Lees meer...

25 mei 2014 - Sico van der Meer

In de rij voor Iran

Zakendoen met Iran is al jarenlang ingewikkeld of onmogelijk door strenge internationale sancties. Daar komt mogelijk binnenkort een einde aan. Staan ondernemers straks in de rij om het land te betreden?

Lees meer...

  Nieuws

  2 oktober 2015 - bakermckenzie.com

  EU amends arms embargo against Russia to benefit European space industry

  From Saturday, 3 October 2015, the EU sanctions against Russia will permit the sale, supply, transfer or export to Russia and/or the import, purchase or transport from Russia of certain EU Common Military List pyrotechnics where for use by the European space industry.

  Bron...

  21 september 2015 - rtlnieuws.nl

  Russische bloemenexport gedaald, maar niet door grenscontroles

  Op de Russische keukentafels staan nog steeds Nederlandse bloemen, maar rozen en lelies zullen er voorlopig niet meer te vinden zijn. Boeketten zijn tegenwoordig uit een stuk goedkoper en minder exclusief, blijkt uit de maandcijfers van brancheorganisatie VGB. Niet de grenscontroles, maar de daling van de roebel blijkt het grootste probleem van de gedaalde exportcijfers naar het land.

  Bron...

  21 september 2015 - bakermckenzie.com

  EU extends the validity of sanctions over actions against Ukraine's territorial integrity

  Council Decision (CFSP) 2015/1524 of 14 September 2015, which amends Decision 2014/145/CFSP concerning restrictive measures in respect of actions undermining or threatening the territorial integrity, sovereignty and independence of Ukraine, extends sanctions for another 6 months, until 15 March 2016. The Decision also de-lists one person and updates the entries for 149 people and 1 entity.

  Bron...

  Dossiers

  Compliance

  Exportcontrole & sancties

  compliance showcase

  Blijf hier op de hoogte over wijzigingen op het gebied van export control- en sanctieregelgeving.

  open dossier...

  Feiten en ontwikkelingen

  Exportbarometer

  dossier_barometer_liggend

  Een overzicht van alle exportontwikkelingen en verwachtingen voor Nederland.

  open dossier...


  Sancties en handelsboycot

  Rusland & Oekraïne

  kaart oekraine iStock 000036795484 190

  Een tijdelijk dossier n.a.v. alle ingestelde handelsbelemmeringen vanwege de onrust in Oekraïne.

  open dossier...

   

      meer dossiers arrow_green_long